decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Sernik Wędrowca

WYKONANIE:

Ciasto

Wykonanie ciasta na spód jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto zagnieść, a następnie włożyć do lodówki na 2 godziny i to wszystko. Ciasto można zrobić sobie dzień wcześniej, włożyć do lodówki na noc i też nic złego mu się nie stanie.

Masa serowa

Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy na jednolitą piankę. Następnie dodajemy małymi porcjami zmielony ser twarogowy nadal miksując. Po czym wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka i taka właśnie jest doskonała! 🙂

Keszomaniacy - składniki

Blachę o wymiarach 23×37 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy ciastem (staramy się, aby było na całej powierzchni podobnej grubiści). Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i pieczemy 1 godzinę.

Wierzch

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, a następnie wykładamy pianę na upieczone ciasto. Wierzch wyrównujemy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż beza się zrumieni.

Serniczek po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach od upieczenia na wierzchu sernika powinny pojawić się złote kropelki rosy.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

loading
×
%d bloggers like this: